Egy mandulafa dicsősége

Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe’ se látott,
Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.

S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

(Janus Pannonius: Egy dunántúli mandulafáról)

Talán kevesen  tudják, hogy a 2019-es év Európai fája szavazáson a a pécsi Havihegyen álló évszázados mandula matuzsálem nyerte el a rangos első helyet 45132 szavazattal. (A 2018-as hazai „év fája”) A nemes versenyben a második, illetve a harmadik helyen az Abramtsevoi tölgy Oroszországból, valamint Monte Barbeiro évszázados magyaltölgye (Portugália) végzett. Nem kis dicsőség ez a Pannon tájnak.

A győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. A fa körül igényesen kialakított sétaút található, maga a fa pedig a Havas Boldogasszony templom lépcsője mellett terebélyesedik.

Pécs szép fekvésű temploma közkedvelt búcsújáróhely. A templom a Mecsek-hegység déli oldalán elterülő, ma Havihegy nevet viselő városrészen magasodó Havas Boldogasszony-templom, évszázadok óta várja a látogatókat. A pécsiek az 1690-91-es pestis járvány idején fogadalmat tettek, hogy a vész elmúltával templomot építenek Havas Boldogasszony tiszteletére. A fogadalom alapján minden pécsi vitt az akkori Kakasdombra egy-egy követ, amelyeket a hátukon hordtak fel. Ezekből a kövekből épült fel az 1697-re a ma is álló törékeny templomocska. Külön érdekesség a templom mellett álló Varga Imre szobrászművész által megalkotott feszület.

 

Maga a mandula, mint növény szimbolikus jelentéssel is bír, a Janus Pannonius vers megszületése óta az örök megújulás és műveltség megtestesítője is. A Havihegy mandulafáit 1916-ban említik először helyi írásokban. Valószínű azonban, hogy már a rómaiak is ültettek fákat Sopianae területén. A mostani fán az idő súlyos nyomokat hagyott. Sudara kitörve, azonban oldalágai erőteljesen hajtanak és dúsan virágoznak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hazai verseny maga pedig az Ökotárs Alapítvány szervezésével került megrendezésre, amelynek célja, hogy: „erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és, hogy felhívja a figyelmet a fák kulturális és természeti értékére. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk”

Ez a mandula pedig rendelkezik, mind e nemes értékekkel, és Pécsett járva érdemes 10 perces kitérőt tenni, megtekintésére.